Zonweringen

Wat wilt u weten over zonweringen?

Zoals de naam zegt moet een zonwering beschermen tegen de zon, dat kan op tal van manieren. Kortweg kunt u kiezen tussen binnen- en buitenzonweringen. Voorbeelden van binnenzonweringen zijn jaloezieën, shutters en rolgordijnen. Veel voorkomende buitenzonweringen zijn zonneschermen, rolluiken en screens. Over deze laatste twee gaan we het hebben op deze pagina, omdat ze vaak worden toegepast in combinatie met kozijnen. Tevens besteden we in de laatste alinea aandacht aan vensterluiken.

Rolluiken

Op de eerste plaats moet een rolluik beschermen tegen de zon, dat doet het door lamellen vanuit een bak naar beneden te rollen. Een rolluik doet niet alleen dienst als zonwering, want het zorgt ook voor een betere warmte-isolatie en een donkerdere kamer. Daarnaast kunnen voorbijgangers niet meer naar binnen kijken, worden harde omgevingsgeluiden gedempt en het wordt inbrekers een stuk lastiger gemaakt.

Vaak kan een rolluik in dezelfde kleur worden geleverd als het kozijn, dit geldt zowel voor de bak als de lamellen. U kunt ervoor kiezen het rolluik te laten plaatsen op het kozijn (voorzetrolluik) of het te laten inbouwen (inbouwrolluik). Verder heeft u de keuze uit drie soorten bedieningen, dat zijn een elektrische bediening, een slingerbediening en een bediening met bandopwinder.

Bandopwinder

Screens

In feite werkt een screen hetzelfde als een rolluik, met als verschil dat de lamellen zijn vervangen door een screendoek. Het screendoek heeft een aantal nadelen, zo is het minder goed opgewassen tegen brute weersomstandigheden, zoals regen of sneeuw. Bovendien zorgt het niet voor een betere warmte-isolatie, een donkerdere kamer en het dempt geen geluiden. Een screen is alleen bedoeld om de zon te weren, niettemin kosten screens minstens net zoveel als rolluiken, al dan niet meer.

Vensterluiken

Een vensterluik biedt dezelfde voordelen als een rolluik, ofwel het weert de zon, verbetert de warmte-isolatie, zorgt voor duisternis, etc. Toch kan niet worden gezegd dat een vensterluik op een rolluik lijkt, waar een rolluik over lamellen beschikt, is een vensterluik voorzien van houten of kunststof panelen die aan beide zijden van het kozijn zijn aangebracht. Daardoor hebben vensterluiken een veel grotere invloed op de geveluitstraling. Niet voor niets hebben veel vensterluiken een decoratieve functie. Meer over verschillende vensterluiken kunt u lezen in de folder van Finstral.