Ventilatie

Wat wilt u weten over ventilatie?

Ieder huis zou moeten beschikken over goede ventilatie, het zorgt niet alleen voor een prima luchtkwaliteit, maar ook voor een optimale vochthuishouding. Sommige gemeenten vinden de ventilatie zelfs zo belangrijk dat ze het verplichten op te nemen in de bouwplannen. Kozijnen kunt u op twee manieren laten ventileren, de eerste en meest voor de hand liggende optie zijn ventilatieroosters, de andere optie zijn ramen die open kunnen, zoals draaikiep- of schuiframen. In de komende alinea’s komen met name ventilatieroosters aan bod.

Welke merken zijn er?

De meeste ventilatieroosters kunnen alleen ventileren, toch bestaan er uitzonderingen, want sommige roosters kunnen naast ventileren ook het geluid dempen. Dat is vooral handig als u woont aan een drukke doorgaande weg. In feite is een ventilatierooster niet meer dan een gleuf die open en dicht kan worden gezet, zoals op de afbeelding wordt getoond. U kunt kiezen tussen meerdere merken roosters, waaronder de minder bekende als Alusta, Heycop en Tunal en de bekendere als Aralco, Buva, Duco en Renson.

Hoeveel ventilatieroosters heeft u nodig?

Uiteraard hoeft niet in ieder vast- of draaikiepraam een ventilatierooster te worden geplaatst. De benodigde hoeveelheid ventilatieroosters kan worden berekend door eerst de oppervlakte van de ruimte te berekenen om deze vervolgens te delen door de ventilatiecapaciteit van het rooster. Een ventilatierooster kan bijvoorbeeld een capaciteit hebben van 10,3 dm³/s per meter, dan is voor een ruimte van 20 vierkante meter ongeveer 2 meter aan ventilatieroosters nodig.

Het merendeel van de ventilatieroosters wordt direct op het glas (1) geplaatst, toch kan het ook anders. U kunt eveneens kiezen voor kalfplaatsing (2), dan wordt het rooster op de tussenregel geplaatst. Andere mogelijkheden zijn plaatsing op het kozijn (3) en de zogenaamde compacte kalfplaatsing (4), dan is het ventilatierooster als het ware onzichtbaar.

Positie ventilatieroosters