Schoonmaken

Hoe kunt u kunststof kozijnen schoonmaken?

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, dat betekent dat ze zo nu en dan moeten worden schoongemaakt. Wordt dat niet gedaan, dan zien de kozijnen er na een poosje rommelig en niet mooi meer uit. Dat komt door vuilaanslag en weersinvloeden.

Het is noodzakelijk dat u de kozijnen schoonmaakt, gelukkig kan dat eenvoudig worden gecombineerd met wassen van de ramen. U heeft niet meer nodig dan een emmer met handwarm water, een doek en een klein beetje reinigingsmiddel. Vergeet niet dat kunststof kozijnen vele malen minder onderhoud vergen dan houten kozijnen, die iedere vijf jaar moeten worden geschilderd.

Langer mooi houden

We raden af schurende reinigingsmiddelen te gebruiken, net als agressieve schoonmaakmiddelen als chloor en een schuurspons. Wel is het verstandig de kozijnen te waxen na het schoonmaken, hierdoor ontstaat een extra beschermlaag, waardoor vuil zich minder makkelijk hecht en de kleur van het kozijn langer mooi blijft. Er bestaan verschillende kozijnwaxen, zoals van Chemtec Chemicals of u kunt boen- of autowax of schoonmaakazijn gebruiken. Voordat u aan de slag gaat met wax of azijn is het verstandig eerst te informeren bij de kozijnspecialist.

Schoonmaaktips

Sommige kozijnspecialisten raden het gebruik van wax of azijn af. Daarnaast kan niet elke viezigheid op dezelfde manier worden weggehaald, vandaar enkele tips.

  • Gebruik in eerste instantie zeep om kit, roet, siliconen, verf of vet te verwijderen, in uitzonderlijke gevallen kunt u eventueel wasbenzine gebruiken, alleen kan dit wel zorgen voor verkleuring.
  • Gips, kalk, mortel of spax kunt u het beste verwijderen met gewoon water en zeep.
  • Voor het weghalen van balpeninkt, viltstift of potlood is huisreinigingsmiddel uitermate geschikt.
  • Net als chloor is spiritus ook geen aanrader om kunststof kozijnen mee schoon te maken.
  • Spoel de kozijnen na het schoonmaken altijd goed af met water.