Glas

Wat wilt u weten over glas?

Verreweg de meeste mensen kiezen voor een bepaald kozijn op basis van de kosten, toch verandert dit langzaam, want het isolatievermogen speelt ook een steeds grotere rol. Hoe goed of slecht een kozijn isoleert hangt grotendeels af van het glas. Nog niet zo lang geleden was de gemiddelde consument al tevreden met dubbelglas, nu kunnen kozijnspecialisten daar niet meer mee aankomen. Tegenwoordig wordt minstens HR++ glas verwacht en dat is ook niet zo vreemd gelet op de energiebesparing die hiermee behaald wordt.

Isolatieglas

Over glas bestaat wel eens verwarring, zo zorgt de definitie van isolatieglas soms voor onduidelijkheid. Tot isolatieglas behoort al het glas dat beter isoleert dan enkelglas, dus ook dubbelglas. Overigens is dubbelglas niet hetzelfde als hoogrendementsglas, zoals is te zien in de tabel onder deze alinea.

Glassoort Ug-waarde (W/m²K) Besparing per m² glas
Enkel 5,8 -
Dubbel 2,7 € 9
HR 1,7 – 2,0 € 11
HR+ 1,3 – 1,6 € 14
HR++ 1,2 € 15
Driedubbel 0,5 – 0,9 € 16

Bron: Milieucentraal

Wanneer u besluit al het enkelglas te laten vervangen door HR++ glas, dan heeft u de investering binnen twee jaar terugverdiend. Jaarlijks bespaart u met HR++ glas zeven procent op de energierekening, dat komt neer op € 280.

Andere glassoorten

Na het lezen van de eerste alinea’s weten we genoeg over het isolatievermogen van glas. Toch wordt de keuze voor een bepaalde glassoort niet altijd gemaakt op basis van het isolatievermogen. Sommige mensen vinden privacy bijvoorbeeld veel belangrijker en kiezen daarom voor melk- of spiegelglas. De meest voorkomende andere glassoorten vindt u hieronder.

  • Dikker glas: houd lage tonen buiten.
  • Gasgevuld glas: houd hoge tonen buiten.
  • Gelaagd glas: dit glas is zo goed als onbreekbaar.
  • Melkglas: voorkomt inkijk van voorbijgangers.
  • Spiegelglas: voorkomt hinderlijke zoninval.
  • Of gekleurd glas, figuurglas, glas-in-lood en glas met gezandstraalde motieven.