Wat is een kozijn

Wat wil je weten over kozijnen?

In het kort is een kozijn de omlijsting van een raam en/of deur. Dat betekent dat een raam of deur een onderdeel vormt van een kozijn. Toch worden deze begrippen wel eens door elkaar gebruikt, zonder dat er verder verwarring bestaat. Kozijnen worden gemaakt van losse profielen van aluminium, hout of kunststof, die lang niet allemaal hetzelfde zijn. Er bestaan talloos veel profielleveranciers, met allemaal een eigen merk dat kan worden opgedeeld in verschillende lijnen.

Hoe worden kozijnen gemaakt?

De kozijnspecialist bepaalt het profielmerk, waardoor het kunststof kozijn van leverancier A anders kan zijn dan het kunststof kozijn van leverancier B of C. Ondanks dat niet iedere kozijnspecialist gebruik maakt van hetzelfde profiel, is het maakproces wel gewoon hetzelfde.

  1. Als eerste moeten de maten van het kozijn bepaald worden, waarna de onbewerkte profielen op maat kunnen worden gezaagd, dit gebeurt normaal gesproken met machines.
  2. Nadat de profielen op maat zijn gemaakt moeten ze aan elkaar worden vastgemaakt in de hoeken. Kunststof wordt in de hoeken gelast, waar hout gelijmd en gespijkerd wordt. In deze fase wordt ook het hang- en sluitwerk bevestigd en is het kozijn in feite af.
  3. De draaidelen (ramen en deuren) worden namelijk pas in het kozijn geplaatst als het kozijn gemonteerd is, dit geldt ook voor het glas. Hiermee voorkomt de kozijnspecialist beschadigingen.

Wat is nog meer interessant om te weten?

Kozijnen komen voor in vele vormen en hebben tal van variaties, die wel dan wel niet kozijnen genoemd worden. Wat wilt u weten over ramen, deuren, schuifpuien, serres, lichtstraten en overkappingen?