Kozijnen Tilburg

Wat wilt u weten over kozijnen in regio Tilburg

Wellicht zijn Tilburg en Breda onder het grote publiek iets minder bekend dan Eindhoven en Den Bosch. Toch behoren beiden tot de tien grootste steden van Nederland. Tilburg en Breda vormen samen het hart van West-Brabant, dat een zeer interessant gebied is voor kozijnspecialisten. Niet alleen vindt er in het gebied veel nieuwbouw plaats, ook zijn de kozijnen van veel gevels aan vervanging toe. In de volgende alinea’s besteden we aandacht aan kozijnen in Tilburg, Breda, Oosterhout en Roosendaal. Ook deze laatste twee plaatsen zijn niet onbelangrijk voor de regio.

Regels kozijnen Tilburg, Breda en …

In de meeste Nederlandse gemeenten gelden dezelfde regels met betrekking tot het vervangen van kozijnen. Kortweg moeten de regels ervoor zorgen dat het authentieke straatbeeld gewaarborgd wordt. Hoe dan ook is niet iedere gemeente even streng. Zo mogen in Tilburg de kozijnen van de voorgevel vergunningsvrij vervangen worden, mits de originele indeling, uitstraling en aard behouden blijven. Dat wil overigens niet zeggen dat houten kozijnen niet door kunststof kozijnen vervangen mogen worden of dat stalen kozijnen geen plaats mogen maken voor aluminium kozijnen.

Zoals gezegd is in Tilburg hiervoor geen vergunning nodig, waar in Breda toestemming moet worden gevraagd aan de gemeente. Welke verschillen nog meer bestaan tussen de genoemde Brabantse steden/gemeenten kunt u lezen in de welstandsnota’s van Tilburg, Breda, Oosterhout en Roosendaal.

Leges kozijnen in Tilburg en omstreken

Jammer genoeg is het niet zo dat de kozijnen van iedere Tilburgse voorgevel zonder vergunning mogen worden vervangen. Zoals u weet is een vergunning niet kosteloos, niet alleen het laten maken van bouwtekeningen kost geld, ook de gemeente moet bekostigd worden. De leges worden bepaald aan de hand van de bouwkosten, dat gebeurt in iedere gemeente anders. Stel de kozijnen kosten € 15.000, dan ontvangt u van de gemeente Tilburg een rekening van € 480, in de gemeente Breda moet € 598,60 worden betaald en in Oosterhout en Roosendaal respectievelijk € 400 en € 274,50.

  • Legeskosten kozijnen Tilburg: minimaal € 160 of 3,20 procent van de bouwkosten.
  • Legeskosten kozijnen Breda: het minimumbedrag van € 169,60 moet worden verhoogd met 3,20 procent van de bouwkosten.
  • Legeskosten kozijnen Oosterhout: minimaal € 400 of 2,20 procent van de bouwkosten.
  • Legeskosten kozijnen Roosendaal: minimaal € 183 of 1,83 procent van de bouwkosten.
Geld besparen? Vergelijk de beste (lokale) specialisten