Kozijnen Limburg

Wat wilt u weten over kozijnen in regio Limburg

In het zuidoosten van Nederland ligt Limburg, wellicht voor sommigen een iets minder bekende provincie, maar wel een provincie met veel potentie en een hoop vraag naar nieuwe kozijnen. Limburg kan grofweg worden verdeeld in drie delen, met in het zuiden de provinciehoofdstad Maastricht, een stad met een historisch centrum en een snel groeiend inwonersaantal. In het noorden ligt de industriestad Venlo. Waar in Midden-Limburg vooral veel kleine plaatsen liggen, waarvan Sittard de bekendste is en samen met Geleen de derde gemeente van de provincie vormt.

Regels kozijnen Maastricht, Venlo en …

Vanaf nu gaan we het verder hebben over kozijnen in Limburg. Hoe luiden de regels voor kozijnen in plaatsen als Venlo, Sittard en niet te vergeten Maastricht en wat kost een vergunning in deze gemeenten. De Limburgse gemeenten zijn eensgezind over het vervangen van kozijnen. Allen prediken dat de nieuwe kozijnen moeten passen in het karakter van het bouwwerk. Dat betekent dat zoveel mogelijk dezelfde materialen, profielen en kleuren moeten worden gebruikt als al aanwezig zijn. Toch kunt u nog wel houten kozijnen door kunststof kozijnen vervangen, mits u een vergunning heeft.

Het is dan aannemelijk dat de vergunning verordent kunststof kozijnen te gebruiken met een verdiept profiel en houtnerfstructuur. De precieze regels voor kozijnen in Maastricht, Venlo en Sittard kunt u lezen in de welstandsnota van de desbetreffende gemeente.

Leges kozijnen in Maastricht en omstreken

Wat kost een vergunning voor het vervangen van kozijnen, een interessante vraag die we kort zullen beantwoorden aan de hand van een voorbeeld. De totale vergunningskosten worden bepaald door twee componenten. Op de eerste plaats moet u de kozijnspecialist of het architectenbureau een vergoeding betalen voor het verzorgen van de vergunning, dit kost normaliter € 400. Daarnaast bent u verplicht leges te betalen aan de gemeente. Stel de nieuwe voorgevelkozijnen kosten € 8.000, dan zijn de legeskosten in Maastricht € 286,72, in Venlo € 300 en in Sittard € 255,04.

  • Legeskosten kozijnen Maastricht: minimaal € 108,90 of € 17,92 per € 500 aan bouwkosten.
  • Legeskosten kozijnen Venlo: er geldt een vast bedrag van € 300.
  • Legeskosten kozijnen Sittard: minimaal € 159,45 of 3,188 procent van de bouwkosten.
Geld besparen? Vergelijk de beste (lokale) specialisten