Kozijnen Friesland

Wat wilt u weten over kozijnen in regio Friesland

Friesland vormt samen met Groningen Noord-Nederland en is een interessante regio voor veel kozijnspecialisten. De grootste en tevens ook de bekendste plaatsen zijn Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Leeuwarden is de provinciehoofdstad en huisvest een groot cultureel en zakelijk centrum. Drachten is op basis van het inwonersaantal de tweede Friese plaats met 45.000 inwoners. Heerenveen is misschien wel de bekendste Friese plaats, dat komt niet alleen door het schaatsen, maar ook doordat het de titel draagt van grootste veenkanaaldorp van Nederland.

Regels kozijnen Leeuwarden, Heerenveen en …

Iedere gemeente mag de regels omtrent kozijnen zelf bepalen. Desalniettemin zijn de Friese gemeenten het redelijk eens met elkaar. Zolang u de gevel niet te radicaal wijzigt heeft u geen vergunning nodig. Zo kunt u de houten kozijnen van uw woning in Leeuwarden of Heerenveen best zonder toestemming van de gemeente vervangen door kunststof kozijnen, mits de nieuwe kozijnen aansluiten op het karakter van het bouwwerk. Kozijnen met een verdiept profiel, houtnerfstructuur en een houtlook verbinding lijken dan niet meer dan logisch.

Toch kan het absoluut geen kwaad een vergunning aan te vragen als u de kozijnen van de voorgevel wilt vervangen, dit staat ook vermeld in de welstandsnota’s van gemeente Leeuwarden, Heerenveen en Smallingerland.

Leges kozijnen in Leeuwarden en omstreken

U bent al geruime tijd van plan de kozijnen van de voorgevel te vervangen, maar weet niet zeker of u een vergunning nodig heeft. Na lang wikken en wegen neemt u toch maar het zekere voor het onzekere en besluit een vergunning aan te vragen. De nieuwe kunststof kozijnen kosten € 7.500, welke rekening ontvangt u dan van de gemeente voor de aanvraag van de vergunning. Wanneer u woont in Leeuwarden, dan zullen de legeskosten € 165 bedragen, in Drachten moet € 234,80 worden betaald en in Heerenveen valt een rekening op de deurmat van € 346,80.

  • Legeskosten kozijnen Leeuwarden: minimaal € 77,84 of 2,20 procent van de bouwkosten.
  • Legeskosten kozijnen Heerenveen: minimaal € 105,80 of € 43,35 per € 1.000 aan bouwkosten.
  • Legeskosten kozijnen Drachten: minimaal € 234,80 of € 14 per € 500 aan bouwkosten.
Geld besparen? Vergelijk de beste (lokale) specialisten