Kunststof kozijnen

Wat wilt u weten over kunststof kozijnen?

Op het internet is genoeg informatie te vinden over kunststof kozijnen, maar wat vind je belangrijk om te weten? Wilt u weten:

Wat zijn kunststof kozijnen?

Een kozijn kan een raam of een deur zijn of een combinatie van beiden en kan van hout, aluminium of kunststof gemaakt zijn. Op deze pagina besteden we aandacht aan de kunststof variant, die in Nederland het meest verkocht wordt. Een kunststof kozijn bestaat uit losse profielen van polyvinylchloride (PVC), met aan de binnenkant staal voor de nodige stevigheid. Standaard afmetingen bestaan niet, dus u kunt zelf bepalen hoe groot het kozijn moet worden.

De kozijnspecialisten die bij Kozijnen-Web.nl zijn aangesloten kopen de profielen, het glas en het hang- en sluitwerk los van elkaar in en maken van de verschillende componenten één geheel, ofwel een mooi kunststof kozijn. De kozijnspecialist bepaalt zelf welk merk profiel hij gebruikt, bij wie hij het glas inkoopt en welke leverancier moet zorgen voor het hang- en sluitwerk. Veel voorkomende profielen zijn K-vision, Schüco en Veka, maar hierover kun je meer lezen op de pagina Merken.

In de loop der jaren hebben sommige grotere kozijnspecialisten hun eigen (kunststof) profielen ontwikkeld, waar andere profielleveranciers naar voren in de keten zijn geschoven en nu direct kozijnen leveren aan de consument. Toch heeft dit weinig (positieve) invloed gehad op de prijzen, die bevinden zich namelijk al een tijd op hetzelfde niveau.

Welke voordelen hebben kunststof kozijnen?

Zoals gezegd worden kunststof kozijnen meer verkocht dan kozijnen van andere materialen. Natuurlijk is dat niet voor niets. De voornaamste redenen om te kiezen voor kunststof zijn:

 • de lage prijs, ze kosten minder dan kozijnen van hout (+ 15%) en aluminium (+ 20%);
 • het hoge isolatievermogen, met hout en aluminium wordt minder energie bespaard;
 • het minimale onderhoud, van nature trekt kunststof geen stof en vuil aan;
 • en de lange levensduur.

Wat maakt kunststof kozijnen uniek?

Het beste van hout en aluminium vind je terug in kunststof kozijnen. Door een kunststof kozijn met verdiept profiel uit te voeren met houtnerfstructuur en een houtlook verbinding toe te passen wordt de karakteristieke uitstraling van een houten kozijn nagebootst. Daarnaast isoleert kunststof beter dan de andere materialen en het heeft een minstens zo lange levensduur en vergt net zo weinig onderhoud als aluminium. Met de aantekening dat kunststof kozijnen ook nog eens minder kosten.

Wat kosten kunststof kozijnen?

Het is lastig in te schatten wat een kunststof kozijn precies kost. Vandaar dat we adviseren offertes aan te vragen, zodat u een reëel kostenplaatje ontvangt. De VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) heeft in het verleden wel onderzoek gedaan naar de kosten van kozijnen, maar de resultaten zijn op het moment van lezen enigszins gedateerd. U vindt ze op de pagina Kozijnen prijzen.

Wat is nog meer interessant om te weten?

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over kunststof kozijnen. Onder deze alinea vindt u de belangrijkste weetjes.

 • Vaak kan een kunststof kozijn vergunningsvrij worden geplaatst.
 • Kunststof is brandveilig, dat komt door de brandvertragende werking, anders gezegd het materiaal is moeilijk ontvlambaar en zelfdovend.
 • Het productieproces van een kunststof kozijn is relatief milieuvriendelijk, ondanks het gebruik van ruwe aardolie en de nodige energie.
 • U kunt de binnenkant van het kozijn anders kleuren dan de buitenkant van het kozijn.
 • Houtnerfstructuur behoort altijd tot de mogelijkheden, in tegenstelling tot een houtlook verbinding.
 • Alcoholen (bier, wijn), minerale vetten, oliën, niet-oxiderende zuren en zouten tasten het kunststof niet aan.
 • Wilt u een kozijn dat op en top beveiligd is, dan kan worden gekozen voor stalen inbraakvertragende sluitnokken met meerpuntsluiting en/of inbraakwerende pakketten met Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).