Houten kozijnen

Wat wil je weten over houten kozijnen?

Iedereen weet wel iets te vertellen over houten kozijnen. De meesten zullen beginnen over het vele onderhoud, maar klopt dat vandaag de dag nog wel? Op deze en andere vragen geven we in de komende alinea’s antwoord, zoals:

Welke houten kozijnen zijn er?

Heel vroeger werden kozijnen al van hout gemaakt en dat gebeurt nu nog steeds. Alleen is het grote verschil de kwaliteit, houten kozijnen gaan tegenwoordig veel langer mee. De levensduur van hout is afhankelijk van twee factoren, namelijk het onderhoud en de houtsoort. Het is een feit dat houten kozijnen, die om de vijf tot zeven jaar geschilderd worden veel langer mee gaan.

Daarnaast is ook de houtsoort niet onbelangrijk. Iedere houtsoort heeft een bepaalde duurzaamheidsklasse. Hardhout heeft klasse één of twee, waar zachthout klasse drie tot en met vijf heeft. Voor kozijnen die buitenshuis worden gebruikt is alleen hardhout geschikt. Binnenshuis tref je vaak zachthouten kozijnen aan, bijvoorbeeld van grenen- of vurenhout. Hardhout met klasse één gaat minstens vijfentwintig jaar mee, hardhout met klasse twee is goed voor vijftien tot vijfentwintig jaar en zachthout dat buiten wordt gebruikt overleeft met een beetje geluk tien jaar.

In theorie kan zachthout ook buitenshuis worden toegepast, maar alleen wanneer het behandeld is. Het is echter niet toegestaan naaldhout (grenen, vuren) te behandelen. De meeste houten kozijnspecialisten maken hun kozijnen van FSC-gekeurd merantihout, omdat een hardhoutsoort als eiken gewoonweg te duur is.

Welke voor- en nadelen hebben houten kozijnen?

Hout heeft weliswaar een aantal nadelen ten opzichte van kunststof en aluminium, maar toch ook enkele positieve eigenschappen. Op de eerste plaats heb je bijna nooit een vergunning nodig. Het vervangen van houten kozijnen door houten kozijnen is vergunningsvrij, indien je voor dezelfde stijl en indeling kiest. Daarnaast is hout zeer makkelijk op maat te maken, vandaar dat je het veel terugziet bij herstel- en renovatiewerkzaamheden. Bovendien kunnen houten kozijnen geleverd worden in tal van stijlen, oneindig veel kleuren en ze zijn overschilderbaar.

Misschien valt het isolerend vermogen van hout tegen als het wordt afgezet tegen dat van kunststof, maar niettemin is het zeer behoorlijk. Volgens het Bouwbesluit moeten merantihouten kozijnen een Uw-waarde hebben van 1,4 W/m²K.

Helaas ontkom je bij hout niet aan het onderhoud, de levensduur kan alleen worden verlengd als u de kozijnen regelmatig schildert. Dit kost niet alleen veel tijd, maar ook geld. De onderhoudskosten van houten kozijnen zijn vijf tot zes keer hoger, dan van kunststof en aluminium kozijnen en dan te bedenken dat de aanschafkosten ook hoger zijn, dan die van kunststof.

Wat maakt houten kozijnen uniek?

Je kunt jezelf afvragen; waarom kiezen mensen nog voor houten kozijnen? De kosten zijn hoger, je hebt meer onderhoud en hout isoleert minder dan kunststof. De reden is de authentieke uitstraling van hout, die kunststof een stuk minder heeft en waarover aluminium helemaal niet beschikt.

Wat kosten houten kozijnen op korte en lange termijn?

Houten kozijnen zijn duurder dan kunststof kozijnen en goedkoper dan aluminium kozijnen. Hout kost tien tot vijftien procent meer dan kunststof, waar aluminium vijf tot tien procent meer kost dan hout. Toch ben je met houten kozijnen aan het eind van de rit meer geld kwijt, dat komt door het onderhoud. Over deze kosten is meer te lezen op de pagina Kozijnen prijzen.

Wat is nog meer interessant om te weten?

In Nederland zijn steeds minder houten kozijnspecialisten te vinden, het lijkt een uitgestorven ras te worden. Alleen de echte specialist is in staat te overleven. Degenen die denken houten kozijnen er zomaar even naast te kunnen verkopen komen negen van de tien keer van een koude kermis thuis. De huidige situatie heeft ertoe geleid dat de consument een stuk minder heeft te kiezen, zeker in vergelijking tot de kunststof kozijnenmarkt.